दशैं विशेष : खसीको मासु पक्कु बनाउने तरिका

दशैंको खुसीमा प्रायः सबैको घरमा खसीको मासुका परिकार बनाइन्छ । तर फ्रिज नभएको अवस्थामा मासु बिग्रने सम्भावना बढी हुन्छ । त्यसैले नेपाली समाजमा लामो समयसम्म राख्न मिल्ने खसीको पक्कु बनाउने परम्परा पुरानो छ । यो सादा तर स्वादिलो परिकार हो जसलाई दशैं, तिहार वा कुनै पनि विशेष अवसरमा बनाउन सकिन्छ ।

आवश्यक सामग्री -१ किलो मासुको लागि)

खसीको मासु – १ किलो (ठूलो टुक्रा)

जीरा – २ चम्चा

धनियाँ – २ चम्चा

बेसार – १ चम्चा

रातो खुर्सानी धूलो – स्वादअनुसार

गरम मसाला – ½ चम्चा

तोरीको तेल – सानो एक कचौरा

ल्वाङ – ३/४ दाना

सुकुमेल – २/३ दाना

दालचिनी – १ सानो टुक्रा

तेजपत्ता – २ वटा

नून राख्ने हो भने तुरुन्त खाने पक्कुमा मात्र राख्नुहोस् । लामो समयसम्म राख्न नून नराख्नुहोस् ।

बनाउने तरिका

मसला तयार गर्ने:
जीरा र धनियाँ हल्का सुन्तलै रंग हुने गरी भुटेर पिस्नुहोस् । बजारको तयार धूलोभन्दा घरमै बनाएको ताजा मसला प्रयोग गर्दा स्वाद फरक हुन्छ ।

मासु मोल्ने:
खसीको मासुमा बेसार, भुटेको जीरा–धनियाँको धूलो, गरम मसाला, खुर्सानी धूलो र तोरीको तेल हालेर कम्तीमा ५ मिनेटसम्म राम्ररी मोल्नुहोस् ।
त्यसलाई छोपेर कम्तीमा १ घण्टा राख्नुहोस् ताकि मसला भित्रसम्म पसोस् ।

पकाउने:
कराइमा भन्दा कसौडीमा पक्कु अझै स्वादिलो बन्छ । तातो कसौडीमा मसला मोलिएको मासु राख्नुहोस् ।
बेला–बेलामा चलाउँदै मासुको पानी सुक्दासम्म पकाउनुहोस् ।

मसला थप्ने:
पानी सुकेर मासु रातो देखिन थालेपछि ल्वाङ, सुकुमेल, दालचिनी र तेजपत्ता हालेर राम्ररी चलाउनुहोस् ।

तेल छुट्टिन दिने:
मासु सुकेर तेल निस्किन थालेपछि ढकनी लगाएर मन्द आगोमा पकाउनुहोस् ।
बीच–बीचमा चलाइरहनुहोस् र अन्तिममा केही बेर नछोपी उमाल्न दिनुहोस् ।

अतिरिक्त टिप्स

यदि लामो समयसम्म राख्ने हो भने पक्कुलाई हावापानी नछिर्ने कन्टेनरमा राख्नुहोस् ।

ठुलो परिमाणमा पकाउँदा चिसो भएपछि मात्र कन्टेनरमा राख्नु उचित हुन्छ ।

पक्कु तातो भात, ढिंडो वा सेल रोटी सबैसँग मिल्छ ।

तोरीको तेलकै प्रयोग गर्दा पक्कु लामो समयसम्म स्वादिलो रहन्छ ।